De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (‘de Wkb’) is ingevoerd om de kwaliteit van gebouwen te verbeteren en het toezicht op de bouw te verstevigen. In deze derde blog in onze blogreeks bespreken wij de meldingsplicht die geldt als de Wkb van toepassing is.
In deze blogreeks over de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (‘de Wkb’) bespreken wij, in aanloop naar ons Speedcollege op 2 april a.s. over hetzelfde onderwerp, de werking van de Wkb en de wijzigingen ten opzichte van het voorgaande stelsel. In de tweede blog gingen wij dieper in op het publiekrechtelijke gedeelte van de Wkb, meer specifiek de gevolgklassen waarin bouwwerken kunnen worden ingedeeld. Indien een bouwwerk onder gevolgklasse 1 valt, is de Wkb op deze technische bouwactiviteit van toepassing.
In deze blog bespreken wij de meldingsplicht die in dat geval richting het bevoegd gezag geldt. Deze meldingsplicht bestaat uit een bouwmelding en een gereedmelding. Voor een technische bouwactiviteit in gevolgklasse 1 is dus geen sprake meer van een preventieve toets door middel van een bouwvergunning, thans omgevingsvergunning voor de technische bouwactiviteit. Daar staat echter de bouw- en gereedmelding richting het bevoegd gezag tegenover én de inschakeling van een toegelaten kwaliteitsborger.
Uiterlijk vier weken voor de start van de bouw (maar niet eerder dan één jaar) moet een bouwmelding bij het bevoegd gezag zijn ingediend (artikel 2.18 Bbl). Artikel 2.19 Bbl bepaalt welke gegevens deze bouwmelding dient te bevatten. Daaronder vallen onder andere de gegevens van de degene die het bouwwerk bouwt, het adres en de kadastrale aanduiding van de locatie waarop de bouwactiviteit plaatsvindt, een beschrijving van de bouwactiviteit inclusief de gebruiksfunctie en wie de kwaliteitsborger is en met welk instrument voor kwaliteitsborging de kwaliteitsborger werkt.
Daarnaast dient bij de bouwmelding een risicobeoordeling en een borgingsplan te worden gevoegd. Beide stukken dienen door de kwaliteitsborger te worden vastgesteld. Het is daarom van belang om ruim voor het doen van de bouwmelding een kwaliteitsborger in te schakelen.
De gemeente beoordeelt of de bouwmelding volledig is. Is er sprake van een onvolledige melding? Dan de moet de melder de bouwmelding aanvullen. Pas vanaf de datum waarop de melding volledig is gaat de termijn van vier weken lopen, waarna de bouw gestart kan worden.
De kwaliteitsborger maakt aan de hand van het bij hem ingediende bouwplan een risicobeoordeling. Uit de risicobeoordeling moet volgen welke risico’s er voor het specifieke bouwwerk door de kwaliteitsborger worden gezien, en wat het specifieke risico inhoudt. Het gaat daarbij bijvoorbeeld ook om locatie-specifieke risico’s die een specifieke borging verlangen. De kwaliteitsborger dient in de risicobeoordeling aan te geven welke risico’s er zijn dat het uiteindelijke bouwwerk niet aan de bouwtechnische regels voldoet.
Naast de risicobeoordeling is de kwaliteitsborger ook verantwoordelijk voor het opstellen van een borgingsplan. Dit plan beschrijft onder andere welke maatregelen nodig zijn om de in de risicobeoordeling geschetste risico’s te voorkomen of te beperken, hoe het ontwerp van het bouwplan en de uitvoering van de bouwwerkzaamheden voldoen aan de bouwtechnische voorschriften van het Bbl en op welke momenten de kwaliteitsborging plaatsvindt.
Tijdens de bouw voert de kwaliteitsborger het borgingsplan uit en houdt de kwaliteitsborger toezicht op het bouwplan. Bij strijdigheden informeert hij de aannemer en opdrachtgever. Blijven problemen onopgelost, dan moet de kwaliteitsborger ook de gemeente informeren (artikel 3.86, lid 1 Bkl). De gemeente kan dan besluiten de bouw stil te leggen totdat het probleem is opgelost.
Na afronding van de bouw geeft de kwaliteitsborger een verklaring af wanneer het bouwwerk is gebouwd volgens de voorschriften.
Voordat een bouwwerk in gebruik genomen mag worden, moet eerst een gereedmelding worden gedaan bij het bevoegd gezag. Volgens artikel 2.21 Bbl dient deze melding tenminste twee weken voor ingebruikname worden gedaan. De melding bestaat onder andere uit de volgende gegevens: de gegevens van degene die de bouwmelding heeft gedaan, het adres en de kadastrale aanduiding van de locatie waar de bouwactiviteit is uitgevoerd, de verklaring van de kwaliteitsborger, informatie die ingaat op de getroffen maatregelen in het borgingsplan om bouwtechnische risico’s te voorkomen of te beperken, de aanduiding van de gebruiksfuncties, informatie waaruit blijkt dat het bouwwerk voldoet aan de regels ter zake de bouwconstructie, luchtverversing, energiezuinigheid en milieuprestatie, informatie over brandveiligheid en informatie over toegepaste gelijkwaardige maatregelen (zoals bedoeld in artikel 4.7 Omgevingswet).
Het gebouw hoeft niet gebruiksklaar te zijn als de gereedmelding wordt gedaan. Het moet ‘Bbl-klaar’ zijn. Werkzaamheden die niet onder de Bbl vallen, zoals bijvoorbeeld schilderwerk of andere afwerkingen, mogen ook plaatsvinden na de gereedmelding.
Let op. De Omgevingswet splitst de omgevingsvergunning in twee delen: een omgevingsvergunning voor de omgevingsplanactiviteiten en een omgevingsvergunning voor de (technische) bouwactiviteiten. De Wkb regelt alleen of er al dan niet een omgevingsvergunning voor de (technische) bouwactiviteiten moet worden aangevraagd. De Wkb ziet dus niet op de omgevingsvergunning voor de omgevingsplanactiviteiten of andere vergunningplichtige activiteiten volgens artikel 5.1 Omgevingswet. Er kunnen dus extra omgevingsvergunningen nodig zijn.
Heeft u naar aanleiding van deze blog of over dit onderwerp nog vragen? Neem dan contact op met mw. mr. Cindy Koppens via c.koppens@vastgoed-advocaten.nl.
In aanloop naar ons Speedcollege ‘Wet kwaliteitsborging voor het bouwen’ dat op 2 april 2025 plaatsvindt, verzorgt Weebers Vastgoed Advocaten een blogreeks over de wijzigingen die de Wkb meebrengt en de eerste ervaringen in de praktijk. Het Speedcollege start om 15.30 uur in het Philips Museum te Eindhoven. Aanmelden kan nog per e-mail: sc@vastgoed-advocaten.nl
Onze advocaten hebben ruime ervaring in het adviseren en procederen binnen alle aspecten van het vastgoed. Wij kennen de belangen en uitdagingen van onze cliënten als geen ander. Ons team en ons kantoor staan voor u klaar.