De kansen in houtbouw.

Op 1 november jl. woonde Cindy Koppens, gespecialiseerd in het civiele onroerend goed en bouwrecht, een interessante studiedag bij over de kansen in #houtbouw van Spryg Real Estate Academy. De bijeenkomst werd gehouden in het Houtlab te Nieuwkuijk. Met ruim 50 houtbouwbeslissers werd er stil gestaan bij de succesfactoren, kansen en aandachtspunten van houtbouw. Wat zijn de opschaalkansen, de nieuwste technieken en de voordelen van houtconstructies? Hoe te komen tot een haalbare businesscase?

Cindy Koppens over deze studiedag: “De woningbouwopgave waarvoor Nederland staat is groot. Deze opgave gecombineerd met het klimaatakkoord van Parijs en de daarin vastgelegde doelstellingen maakt deze opgave alleen nog maar uitdagender. Mijn afdronk van deze dag is dat houtbouw, maar ook andere vormen van #biobased bouwen, kunnen bijdragen aan het reduceren van de uitstoot van stikstof en CO2. Er is echter nog veel werk aan de winkel op juridisch vlak. Tijdens de bijeenkomst werden er zorgen geuit over het feit dat het Bouwbesluit nog niet op houtbouw is ingericht. Ook beoordelingen door de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van veel gemeenten gaan niet van een leien dak bij dit soort projecten. Uiteraard speelt brandveiligheid een rol, evenals akoestiek en de kwaliteitsborging gedurende de bouw. Welke garantietermijnen zijn realistisch voor zowel de leverancier als de afnemer? En kan houtbouw relatief prijsvast worden aanbesteed bij langdurige projecten of is de concurrentie nog te gering?

Er werden een paar mooie voorbeelden getoond van houtbouwprojecten, veelal met een snelle bouwtijd vanwege het modulaire karakter van deze projecten (één woning per dag wind- en waterdicht). Deze repeterende en prefab vorm van bouwen brengt ook kostenvoordelen met zich mee. Neemt niet weg dat houtbouw ten opzichte van traditionele bouw vaak toch nog steeds duurder is. De kostenverschillen kunnen op deze wijze wel beperkt worden. Houtbouw en hybride vormen met houtbouw lenen zich daarnaast ook goed voor circulair bouwen. Door vanaf het eerste ontwerp al goed na te denken over hoe onderdelen van het bouwwerk weer losgemaakt kunnen worden, kan er gekomen worden tot duurzame(re) oplossingen. Dit komt de hergebruikpotentie en daarmee de restwaarde van een gebouw ten goede.

Houtbouw is ook een relatief lichte bouwmethode en leent zich daarmee goed voor optoppen. Ook is er relatief minder zwaar materieel voor de bouw nodig en minder brandstof voor transport, relevant in verband met de voorgeschreven stikstofreductie.

Kortom, kansen genoeg. Maar er zijn, zoals gezegd ook aandachtspunten. Desalniettemin zie ik hierin een kansrijke ontwikkeling in de bouw, die ik graag blijf volgen.”

Heb je hierover vragen, neem dan gerust contact met Cindy op.

Als kantoor vinden wij het niet alleen belangrijk om onze juridische kennis up-to-date te hebben, maar houden wij ook graag de ontwikkelingen in de markt bij. Zo zorgen wij ervoor dat we een volwaardige gesprekspartner zijn voor onze cliënten en weten we de kansen en aandachtspunten goed te vertalen in de overeenkomsten die gesloten worden.

mr. Cindy Koppens-van Grinsven